Filosofie Politica


Partidul Social Democrat

SOCIAL-DEMOCRAŢIE – Curent politic de stânga care acceptă structura democratica a statului şi care postulează reforma ca singura cale a schimbărilor sociale.
Democraţie socială sau social-democraţia este o doctrină politică care s-a lansat spre sfârşitul secolului XIX. Iniţial, suportul pentru democraţie socială a venit de la marxişti, şi primele partide social-democrate au inclus socialişti revoluţionari, precum Rosa Luxemburg şi Vladimir Lenin, lângă socialişti moderaţi ca şi Eduard Bernstein şi Karl Kautsky. După al doilea război mondial şi Revoluţia Rusă din 1917, democraţia socială a fost asociat în exclusivitate cu o formă de socialism moderată şi nerevoluţionară, diferită de alte doctrine de stânga precum comunismul.
Social-democraţia modernă pune acent pe un reformă legislativă graduală a sistemului capitalist, cu ţelul de a face acest sistem mai echitabil şi uman. Doctrina social-democrată este astăzi răspândită prin lume, fiind în multe ţări, mai ales în Europa, cea mai puternică forţă de stânga.

În general, social-democraţii suportă:

* O economie de piaţa socială (economie mixtă), cu prevederi legale pentru protejarea municitorilor, consumatorilor şi întreprinzătorilor mici
* Un sistem extensiv şi complex de protecţie socială pentru a contracara efectele sărăciei şi pentru a proteja pe cei care nu pot să lucreze într-un sistem de piaţă liberă (adică, şomerii şi pensionarii)
* Un nivel de taxare relativ ridicat, mai ales taxare progresivă, pentru a redistribui venitul într-o societate
* Un sistem de învăţământ şi sănatate oferit de guvern (public), finanţat din taxe
* Condiţii minime garantate prin lege pentru muncitori (salariu minim, protecţie împotriva concedierii necinstite, etc.)
* Protecţia mediului (deşi multe partide social-democrate nu pun accent pe politici ecologiste)
* Multiculturalism, drepturile minorităţilor, şi o politică relativ deschisă faţă de migraţie
* O politică socială seculară şi progresivă. Majoritatea partidelor social-democrate suportă căsătoria între persoane de acelaşi sex, avortul şi politici liberale privind droguri recreaţionale.
* O politică externă care suportă promovarea democraţiei, protecţia drepturilor omului şi, unde este posibil, multilateralism.

Partidul Socialiştilor Europeni (Party of European Socialists în engleză, Parti socialiste européen în franceză, Sozialdemokratische Partei Europas în germană) este un partid politic European care este compus din 33 de partide social-democrate, socialiste şi laburiste din statele membre ale Uniunii Europene plus Norvegia.
Partidul Social Democrat din România, este membru cu drepturi depline al PSE-ului.
PSE-ul a fost fondat în 1992 la Haga ca succesor al Confederaţiei Partidelor Socialiste a Comunităţii Europene. Preşedintele actual al partidului este Poul Nyrup Rasmussen, fostul prim-ministru al Danemarcei.
PSE-ul este al doilea cel mai mare partid din Parlamentul European, cu 201 de membri. Preşedintele grupei socialiste parlamentare este social-democratul german Martin Schulz.
Din iulie 2004 până în ianuarie 2007, preşedintele Parlamentului European a fost socialistul spaniol Josep Borrell.

Documentele Congresului din aprilie 2005


%d blogeri au apreciat: